Coaching the Tiki Take Style of Play

Jelle Debrye
  •  Zaterdag 28 maart 2015 om 13:52   •  April 2015   •  Trainingsleer,Jeugdvoetbal,Trainerscorner

Hoe laat je je team zoals Barcelona voetballen?

Jed Davies is de auteur van "Coaching The Tiki Taka Style of Play". Deze spelstijl is enorm succesvol gebleken. De resultaten van Barcelona en Spanje zijn daarvan de beste voorbeelden. Jed toont hoe je Tiki Taka in jouw trainingen kan implementeren, legt uit wat Tiki Taka en vertelt meer over de filosofie achter deze spelstijl.

Voor welke coaches is het boek 'Coaching the Tiki Taka Style of Play' bedoeld? 

Alle trainers kunnen er hun voordeel uit halen. Het eerste deel focust op de jeugdontwikkeling van de jongste leeftijdsgroepen en introduceert de huidige modellen van Barcelona, Liverpool en andere topteams. Het tweede deel bevat 50 verschillende drills en oefeningen. Je zal merken dat trainers de meeste oefeningen en ideeën kunnen aanpassen aan alle leeftijden en alle niveas.

Hoe belangrijk waren de ideeën van Johan Cruyff en 'totaalvoetbal' in de vorming van het huidige model?

De coach die het meeste invloed heeft uitgeoefend is Rinus Michels. Hij was de coach van Ajax (en Cruyff) in de jaren '70 en '80. De Nederlander was de eerste die druk, vlotte positiewissels en korte passing introduceerde.

Volgens Michels lag de klemtoon van zijn eigen tactische aanpak bij 'druk'. Dat is een eerder defensieve term, maar het toont ons dat hij begreep dat alles binnen voetbal als een geheel moet worden gezien. Hij zag de defensieve en de aanvallende elementen als een koppel. De benaming 'Totaalvoetbal 'is daarom volledig op zijn plaats. 

Kan Tiki Taka toegepast worden op verschillende spelformaties?

Ik ben er echt van overtuigd dat er bij Tiki Taka niet zoiets is al de juiste formatie. Er zijn wel een heleboel regels die je moet volgen als je aanvalt, verdedigt of omschakelt. De formatie en de posities zijn afhankelijk van de groep die je ter beschikking hebt en van de tegenstander waartegen je speelt.

Hoe groot is het belang van het technische niveau van de spelers en wat is het belang van de tactiek van de coach als je een effectieve Tiki Taka-stijl wil introduceren?

Je kan je team volgens de Tiki Taka-stijl laten voetballen als je ongeveer even technisch begaafd bent als je tegenstander. Je zou denken dat je spelers erg creatief moeten zijn, maar in Spanje denken ze er zo helemaal niet over. Ze geloven er dat je eerder moet focussen op het nemen van de juiste beslissingen en het herkennen van bepaalde patronen. Ik besef wel dat er hier een heleboel meningen over bestaan en dat er ook andere goede manieren bestaan om spelers op te leiden. 

Het belangrijkste aspect is dat de coach de componenten van de speelstijl en de vier fases van het implementatiemodel volledig begrijpt. Deze vier fasen zijn: de spelfilosofie, de trainingmethodologie, de implementatie tijdens de wedstrijden en de terugblikken en aanpassingen na de wedstrijd. 

De trainers moet het systeem zo anpassen dat het de sterktes van jouw als coach en van je spelers volledig tot uiting brengt. 

Het boek is te koop via Partners in Sports: http://partnersinsports.be/nl/shop/detail/coaching-the-tiki-taka-style-of-play

Voor enkele trainingsvormen: 

Technische informatie 'Coaching Tiki-Take Style of Play': 

  • 224 pagina's
  • 30 analyses
  • 50 oefeningen
  • van U11-seniors

Bron: www.soccertutor.com

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.