Jean-Louis Losfeld: "De Fransen benijden ons vandaag!"

Jean-Louis Donnay, sportjournalist
  •  Dinsdag 17 juni 2014 om 15:01   •  Augustus 2013   •  Jeugdvoetbal

Op zijn 46e heeft Jean-Louis Losfeld bijna alles meegemaakt, eerst en vooral bij Excelsior Moeskroen en later bij Tubeke. Als speler maakte hij de opmars van Moeskroen mee, hij beleefde er zijn eerste avontuur als trainer bij de duiveltjes. Bij Tubeke vierde hij de promotie naar eerste klasse als conditietrainer en later als assistent van Philippe Saint-Jean. Een afwisseling van mooie en minder prettige tijden en ervaringen.

Photonews, Excelsior Moeskroen '04-'05

In de tussentijd deelde deze sportleraar, gediplomeerde aan de Franstalige universiteit ULB, zijn kennis ook bij het ADEPS (Franse administratie voor sport) en ging hij ook aan de slag bij de Belgische voetbalbond. Als leraar aan de Trainersschool werkt hij ook mee aan het project Foot Elite, in opdracht van het ACFF (Vereniging Franstalige voetbalclubs). Daar bovenop komt nog het beheer van het vermaarde Futurosport in Moeskroen. Jean-Louis Losfeld staat ook aan het hoofd van de jeugdopleiding van tweedeklasser Moeskroen-Peruwelz, onder leiding van de Franse topclub Lille OSC. Het spreekt voor zich dat deze uitzonderlijke opleider tijd kan gebruiken om met zijn familie op adem te komen.

Jean-Louis Losfeld: "Aan de klaagmuur staan, hoort er niet bij voor mij. Ik ben in Moeskroen blijven wonen, waar ik in de voormiddag bezig ben met Foot Elite, namiddag in de sportschool en in de vooravond bij Moeskroen-Peruwelz of de Trainersschool, die ook een zetel in die regio heeft."

Dug-Out: "Jean-Louis Losfeld, welke fundamentele zaken zijn er in België veranderd sinds de eeuwwisseling op het vlak van de opleiding van jonge voetballers?"

Jean-Louis Losfeld: "Ik denk dan vooral aan een algemene bewustwording bij de grotere clubs over de noodzaak om de rekrutering, omkadering en ontplooiing van de jeugdopleiding aan te pakken. Moeskroen speelde op dat vlak een rol als voortrekker. In 1997 namen ze Futurosport in gebruik. Grote clubs als Standard en Genk, en even later Anderlecht, hebben er alles aan gedaan om dezelfde weg in te slaan, met de uitbouw van een echt opleidingscentrum. De andere clubs zijn ook die weg ingeslagen, rekening houdend met hun financiële mogelijkheden. Het resultaat van dit alles is vandaag duidelijk merkbaar."

Dug-Out: "Zijn die veranderingen een verklaring voor de beloftevolle prestaties van onze nationale ploegen?"

Jean-Louis Losfeld: "Die andere aanpak heeft zeker en vast voor een ommekeer gezorgd die voor de formidabele vooruitgang zorgde die we nu meemaken. Maar het zou fout zijn om de impact van de lan-getermijnpolitiek die de Belgische voetbalbond koesterde te verloochenen. De Federatie heeft van in het begin van de jaren 2000 een filosofie ontwikkeld die je terug kan vinden in alle etages van de piramide, met de Trainersschool als instrument. Die speelwijze werd systematisch doorgevoerd bij alle nationale ploegen. De KBVB en het Belgische voetbal in het algemeen plukken nu de vruchten van die visie en acties.

In dat opzicht mogen we ook Foot Elite niet vergeten. Dat project ging van start even na de eeuwwisseling, waarbij de beste talenten uit verschillende centra samengebracht worden waardoor die spelers hun niveau nog kunnen verbeteren. De combinatie van de verfijnde infrastructuren en de kwaliteitsvolle trainers hebben die dynamiek nog versneld. Op het vlak van jeugdopleiding staat België nu op een bijzonder hoog niveau, hetgeen in het verleden niet zo was. Je kunt niet van toeval spreken. Het succes van de Rode Duivels, de Beloften en de andere Belgische jeugdploegen spreken voor zich. Ik denk dat de beste jaren nog in aantocht zijn."

Dug-Out: "Is de achterstand op de Franse vorming aan het verkleinen?"

Jean-Louis Losfeld: "Gedurende dertig jaar had het Belgische voetbal alleen oog voor wat er zich in Frankrijk afspeelde. Dat land oogstte al die tijd niets dan lof voor de kwaliteit van hun jeugdopleiding. Vandaag benijden de Fransen ons! Ik ben goed geplaatst, want ik heb bijna dagelijks contact met enkele van hun beste trainers. De Franse clubs en voetbalbond hebben hun voornaamste missie uit het oog verloren: de opleiding. Er werd te veel gebabbeld en te weinig ondernomen. Onze jonge voetballers hebben een belangrijke voorsprong op hun concurrenten omdat ze nooit uit het echte leven zijn weggehaald. Er doet zich wel eens een incident voor, waar snel op ingespeeld wordt, maar in het algemeen zijn onze jongens goed opgeleid, zeer evenwichtig en respectvol, voor hun lichaam, hun trainers, dirigenten, supporters en hun tegenstrevers.

Onze spelers lijken beter in evenwicht dan hun Franse leeftijdsgenoten die al meerdere keren uit de bocht gingen op grote tornooien. Ik neem Maxime Lestienne als voorbeeld. Ik ken hem goed want ik zag hem groot worden in het opleidingscentrum van Moeskroen. Bij een overstap naar een centrum in Frankrijk zou hij nu niet hetzelfde niveau kunnen behalen. Maxime bleef in het ouderlijke huis wonen en wist zich te ontwikkelen onder de hoede van zijn ouders en zijn jeugdtrainers. Hij kreeg de nodige aanmoedigingen en begeleiding. Hij heeft zeker enkele moeilijke momenten gekend, dankzij die goede familiale band en invloed wist deze straatvoetballer te evolueren tot een international. Als hij op jonge leeftijd uit zijn omgeving weggehaald zou zijn, ben ik er niet zeker van dat hij hetzelfde niveau bereikt zou hebben."

Dug-Out: "De Hazards hebben nochtans het tegendeel bewezen?"

Jean-Louis Losfeld: "Hun verhaal is toch anders. Zowel Eden als Thorgan konden terugvallen op hun familiale banden. Zowel hun vader als moeder wisten wat nodig zou zijn om het ver te kunnen schoppen in het voetbal. Ze koesterden de nodige normen en waarden, soms met harde hand. Hun zonen kregen te horen hoe belangrijk het is om er keihard voor te werken, welke rol wederzijds respect betekent. Hun overstap naar Lille OSC was een noodzakelijke stap in hun verdere ontwikkeling als voetballer. De ouders hebben hun zonen nooit aan hun lot overgelaten. Ze stonden altijd klaar en waren in de buurt. Dat zij naar Rijsel trokken, heeft vooral te maken met het feit dat er bij Tubeke of in de regio geen goed opleidingscentrum was waar ze in de beste omstandigheden konden werken en verder vooruitgang konden boeken.

Het vertrek van de broertjes Hazard heeft er toe bijgedragen dat men de Belgische clubs op het matje kon roepen. De beleidvoerders wensten niet nog meer jonge talenten aan buitenlandse ploegen kwijt te spelen. Ze bleven niet bij de pakken zitten en werkten er keihard aan om hun achterstand in te halen. Dat De Bruyne en Courtois zo lang bij Racing Genk bleven, heeft mogelijk te maken met het verhaal van de Hazards. De Limburgers hebben een sportief plan uitgewerkt, waar in die periode geen sprake van was."

Dug-Out: "Lost Foot Elite zijn beloften in?"

Jean-Louis Losfeld: "Om zich in harmonie te kunnen ontwikkelen, moet men op een stevig fundament kunnen bouwen. Een samenhang van een kwaliteitsvolle infrastructuur en een goede scholing. Tubeke heeft moeten afhaken, omdat ze niet over een internaat beschikten. Moeskroen kon de stap wel zetten, met Futurosport. Het is ook belangrijk dat de opleiding op professionele basis gebeurt. Dat is momenteel het geval bij RAEC Bergen. Die club levert belangrijke inspanningen, onder meer met de aanstelling van Christophe Dessy, om een stap vooruit te kunnen zetten.

In Wallonië missen we nog één of twee clubs van hoog niveau om het imago in dat landsdeel te verbeteren. De terugkeer van Sporting Charleroi in eerste klasse heeft ervoor gezorgd dat het vuur terug brandt in die regio. In Henegouwen is er plaats voor twee eersteklassers. In de provincie Luxemburg levert Virton goed werk. Hoe meer clubs bovenaan meedraaien in de topreeksen, hoe meer roepingen er zullen volgen. In elke regio lopen er talentvolle spelers rond, kijk maar naar de huidige samenstelling van de Rode Duivels."

Dug-Out: "Levert de samenwerking tussen Lille en Moeskroen een pluspunt op voor het voetbal op regionaal vlak?"

Jean-Louis Losfeld: "Zonder Lille OSC zou Moeskroen-Peruwelz dit seizoen in bevordering aantreden, laat dat duidelijk zijn. In de huidige situatie mag men hopen dat de club op korte termijn terug kan keren naar eerste klasse. De uitwisseling van ideeën tussen de twee clubs is volgens mij een verrijking. Door de trainers kennis te laten maken met de werkwijze van de andere club, leren alle partijen bij. De Fransen koesterden hun analytische aanpak. Na de confrontatie met onze aanpak konden ze hun werking in vraag stellen. Ze hechten nu meer belang aan de integratie van het technische luik in wedstrijdsituaties, waarbij de spelers de informatie sneller moeten opnemen om snel een oplossing te kunnen bedenken op basis van hun technisch vermogen.

In het verleden leerden de jongeren dat in het straatvoetbal of op het strand. De ontwikkelingen verplichten ons om de spelsituaties aan te scherpen, door zo snel mogelijk de technische kunde te integreren in het globale verhaal. Het analytische werk laat toe het nodige uit zijn context te halen, om dingen apart te benadrukken en daarna terug te integreren. De voetballer van vandaag moet de informatie en situatie zo snel mogelijk in kunnen schatten om snel een goede beslissing te kunnen nemen. Hoe sneller dit verloopt, hoe efficiënter de actie zal zijn."

Dug-Out: "Blijft België op dat goede pad?"

Jean-Louis Losfeld: "Onze opleiding geniet veel respect en wordt vaak naar voor geschoven als een goed voorbeeld. België moet zich echter niet opstellen als de kip met het gouden ei. De opleiding van FC Barcelona en andere Spaanse clubs moeten ons scherp houden. Hun spelers slagen er nog beter in een oplossing te vinden voordat een probleem of situatie zich stelt. We moeten ook aandachtig de evolutie in Duitsland volgen, dat onder impuls van de bondscoach en de clubs, een straatlengte voorsprong neemt. Die andere grote voetbalnatie neemt beetje bij beetje de rol van Spanje over, met de ontwikkeling van een eigen methodiek en een nieuwe speelstijl. In het voetbal ligt er niets vast. Dat maakt het zo boeiend en tegelijk ook zo moeilijk."

Dug-Out: "Welke domeinen van onze opleiding moeten nog extra aandacht genieten?"

Jean-Louis Losfeld: "De Trainersschool heeft als opdracht een maximum aan kwaliteitsvolle trainers af te leveren voor de clubs, op welk niveau ze ook actief zijn. Elk diploma, elke specificiteit, elk onderdeel telt dezelfde aard van belangrijkheid. Van de duiveltjes tot de senioren, we moeten echte vakmensen opleiden voor elke leeftijdscategorie. Ik denk ook dat het mentale aspect nog meer aandacht verdiend. Dat passen we al toe bij Moeskroen. De mentale aanpak begint bij de ouders. Hun gedrag wordt steeds belangrijker, maar het draait natuurlijk ook om de jonge voetballers en hun vormers."

Dug-Out: "Hoe kunnen we nog vooruitgang boeken?"

Jean-Louis Losfeld: "Iedereen is het eens over één zaak: de snelheid in het voetbal neemt toe. Dit houdt in dat de spelers nog sneller moeten handelen op basis van hun technische vaardigheden en door het spel nog beter te lezen. Je kunt echter niet alles beheersen. Ik ben verheugd dat de voetbalbond tot aan de U12 met ploegen van acht tegen acht wil spelen. Die jonge gasten zijn op lichamelijk vlak nog niet gewapend om in alle zones van het speelveld aanwezig te zijn.

Door de speelruimte kleiner te maken, geeft men aan die jonge voetballers de kans om meer aan de bal te komen en zo hun technische bagage aanzienlijk te verbeteren, net als hun manier van spelen."

Dug-Out: "Trainen onze jongeren voldoende?"

Jean-Louis Losfeld: "Het voetbal is een sport met een late rijpheid. Het is dus mogelijk om de opleiding in een latere fase te verhogen, wat bij andere sporten niet altijd het geval is. Volgens mij is het mogelijk de acht- tot twaalfjarigen dagelijks sport te laten beoefenen, die niet altijd verband houdt met het voetbal. Een jonge gast heeft vandaag nog amper de kans om op straat te sporten. Het is belangrijk dat hij buiten komt en zijn coördinatie kan verbeteren door andere sporten te beoefenen, zoals basketbal, volleybal, tennis of badminton. Dat is ook de geest en het streven van de sportschool in Moeskroen. De kinderen krijgen er in de namiddag verschillende recreatieve sporten voorgeschoteld. De verfijnde en intensieve voetbalopleiding begint pas op de leeftijd van vijftien jaar. Het komt er dus op aan de schooluren beter aan te passen waardoor de elitesporters zowel overdag als's avonds kunnen sporten."

Dug-Out: "Hoe zit het met de navorming?"

Jean-Louis Losfeld: "De ervaring leert ons dat in België zowat iedereen zijn eigen ding koestert en vaak handelt in functie van zijn eigen belang. Doordat er nog geen algemeen kader is gevormd voor de problematiek van de navorming van talentvolle voetballers, kiezen de clubs ervoor jonge spelers uit te lenen aan andere clubs, rekening houdend met hun niveau en hun verwachtingen. Die stap kan een springplank betekenen voor de verdere carrière van de speler. Persoonlijk ben ik echter voorstander van de integratie van de beloften van de grote clubs in derde klasse of zelfs in bevordering. Al moet ik toegeven dat ook die situatie niet ideaal is. In Frankrijk is er zo'n systeem van kracht. Lille OSC is met Moeskroen-Peruwelz in zee gegaan om hun talenten ervaring op te kunnen laten doen in België, liefst in eerste klasse, eerder dan in de Franse CFA, die van een te laag niveau is voor hun beste jongeren!"

Photonews, Jean-Louis Losfeld, Excelsior Moeskroen '04-'05

Oefenstof

Naam: Losfeld Jean-Louis

Thema: de opbouwzone beheersen.

Training gegeven in het kader van foot-elite van Moeskroen

Aantal:

12 Sp + 2 K

Categorie/niveau:

U15/U16 Elite

Materiaal:
15 ballen, hesjes en dopjes

Richtlijnen en coachingswoorden: Na te streven doelstellingen Basics (onder druk)

Balcontrole (tegenovergestelde voet) + korte pass over de grond
Leren om aanspeelbaarheid (beschikbaarheid) na te streven, zowel voor zichzelf als voor een medespeler (vrijlopen)
Belangrijk om informatie op te doen en hiernaar te handelen i.f.v. een hoge handelingssnelheid (zien-denken-spelen)

Teamtactics

Balcirculatie: snel en nauwkeurig Beschikbaarheid: ruimte creëren voor zichzelf (of voor een medespeler) en deze benutten

Bemerking: de foot-elite trainingen bij Moeskroen worden gegeven op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10h30 tot 11h50.
De trainers volgen de opleidingsvisie van de KBVB.

De groep (24 Sp + 4 K) wordt begeleid door 2 trainers + een K-trainer (45' specifiek + integratie).

OPWARMING 1 0 tot 20'

Beschrijving:

Zie oef. 1:

 • controle (tegenovergestelde voet) + pass vanuit loopbeweging
 • spelen met 1 bal, nadien 2
 • werken aan de balsnelheid (techniek onder druk)

Zie oef. 2:

Idem 1 + pass in steun (zie tek.)

 • spelen met 2 ballen (in functie van het aantal spelers)
 • de balsnelheid opdrijven (techniek onder druk)
 • de speler die kaatst op de steunende speler gaat onmiddellijk druk zetten op de speler die de bal ontvangt (= controle onder druk)

De oef. kan uitgevoerd worden in de vorm van een spel:

 • 2 ploegen van 6 spelers
 • op signaal van de trainer, welke ploeg kan als eerste 10 volledige toeren litvnprpn?

OPWARMING 2 BARCA-SPEL 20 tot 30'

Beschrijving: Spelen op balbezit

Handbal (ev. vitvoeren met verschillende ballen qua grootte) of voetbal (moeilijker)

Voor de ploeg in B+:

 • bedoeling is om de bal in de ploeg te houden
 • de balbezitter kan de bal vrij in bezit houden binnen de afgebakende zone en passen naar zijn medespelers

Voor de ploeg in B-:

 • een speler in B- kan de bal recupereren indien hij de speler in balbezit kan aantikken of indien de bal op de grond valt
 • opgelet: het is verboden voor de speler in B- om de bal te intercepteren (bijv. in de lucht)

Duur: 3 herhalingen van 3', de ploeg die de bal heeft op het einde van het spel = 1 punt

TUSSENVORM 1 6 / 6 30 tot 45'

Beschrijving:

Mogelijkheid om doelmannen te integreren

Doel:

vanuit het leiden/dribbelen met de bal trachten in 1 van de 3 doeltjes te scoren

Na te streven doelstelling:

snelle balcirculatie met de bedoeling ruimte te creëren en deze te benutten

Duur: 3 x 4'

WEDSTRIJDVORM 1 6 + K / 6 + K 50 tot 65'

Beschrijving:

Na te streven doelstelling:

snelle balcirculatie met de bedoeling ruimte te creëren en deze te benutten

Duur: 3 x 4'

TUSSENVORM 2 65 tot 80'

Beschrijving:

 1. opstart via K (naar 2/5)
 2. balcontrole + drijven met de bal of pass
 3. pass vanuit de loop in de voeten
 4. balcontrole (3/4/6 bijv.) + lange pass
 5. balcontrole + leiden van de bal (2/5/7/11 bijv.)
 6. voorzet
 7. afwerking op doel in max. 1-2 tijden (9 bijv.)

Variante:

uitvoeren langs beide zijden

afwerken met 2 spelers (9/10 + 3/4/6/8)

Doorschuiven: behalve de doelmannen, volgt iedereen zijn bal

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.