Thierry Witsel: "Communicatie en coaching lossen veel problemen op"!

Stijn Joris, voetbaljournalist
  •  Zaterdag 14 juni 2014 om 17:31   •  December 2008   •  Jeugdvoetbal

Thierry Witsel is een voetbalduizendpoot. Zijn leven is nagenoeg volledig aan het spelletje gewijd. Naast zijn baan als leerkracht lichamelijke opvoeding speelt hij zelf op 40-jarige leeftijd nog steeds voetbal. Hij is ook als speler-trainer actief in het nationale zaalvoetbal en coacht de U11 bij Standard. Daarnaast besteedt hij nog een groot deel van zijn vrije tijd aan het volgen van zijn zoon Axel die zich momenteel bij Standard in de kijker speelt van enkele Europese topclubs. Met Thierry belichten we de twee centrale verdedigers (positie 3 en 4) in het elftal. Hoe opereren deze centrale verdedigers en hoe kan je ze het best opleiden?

(Photonews)

Thierry Witsel: "Voor mij begint alles met het positiespel, dat is de basis. Ik train de -11-jarigen. Die maken bij mij de overschakeling naar 11 tegen 11. De eerste twee weken concentreer ik me dan ook zuiver op het positiespel, nl het knijpen en glijden binnen de 4 – 3 – 3 die wij hier bij Standard hanteren. Ik gebruik daar een heel eenvoudige methode voor die ik heb overgenomen van Michel Preud'homme.

Ik plaats tien blauwe kegeltjes in de vertrekpositie van onze 4 – 3 – 3. Vervolgens doe ik hetzelfde met gele, rode en oranje kegeltjes, maar in andere posities afhankelijk van waar de bal zich bevindt. Vervolgens laat ik hen van de ene naar de andere kegel glijden en maak op dat moment duidelijk waar de bal zich bevindt. Zo toon ik hen hoe ze vanuit hun positie moeten bewegen ifv van de bal. Telkens wanneer ze aankomen bij een nieuw kegeltje geef ik hen even de tijd om rond te kijken waar ze zich op het veld bevinden.

Dit hoeft overigens niet saai te zijn. Je kunt deze oefening als opwarming gebruiken door hen tijdens het veranderen van positie specifieke opwarmingsoefeningen te laten uitvoeren, of als training door oefeningen met bal. Voor de centrale verdedigers is het positiespel uiteraard een belangrijk aspect. Op deze manier leren zij dat beheersen, samen met alle andere spelertjes. Deze oefening komt bij mij de eerste twee weken van het seizoen dagelijks terug. Wij trainen vijf keer per week en na tien trainingen beginnen ze dat ook te begrijpen. Toch herhaal ik het ook nog regelmatig tijdens het seizoen. Want herhaling is belangrijk om kinderen iets te leren".

Dug-Out: "Hoe moeten de beide centrale verdedigers zich positioneren in functie van de bal en elkaar"?

Thierry Witsel: "In balbezit kiezen de beide flankverdedigers iets hoger positie. De centrale verdedigers bevinden zich in de middencirkel wanneer de bal op de helft van de tegenstrever is, met voor hen een verdedigende middenvelder. Zo vormen ze samen een driehoek, nl een defensieve T Deze defensieve T moet altijd blijven staan. Enkel bij stilstaande fasen mag één van hen mee oprukken om te gaan koppen. Bij balverlies schakelen de centrale verdedigers over naar zoneverdediging en glijden ze mee met de bal. Ten opzichte van elkaar proberen ze een afstand van ongeveer tien meter te behouden. Dit kan je ook weer trainen door de basisoefening met de kegeltjes. Ook hier is herhaling weer bepalend. Het voordeel aan die oefening is dat je ze niet alleen voor de verdedigers doet, maar tegelijk voor de hele ploeg".

Dug-Out: "Is er een verschil voor de centrale verdedigers wanneer er in 4 – 4 – 2 of 4 – 3 – 3 gespeeld wordt"?

Thierry Witsel: "In principe niet. Behalve wanneer er met twee verdedigende middenvelders gespeeld wordt. Dan heeft het weinig zin dat ze mee inschuiven en behouden ze best hun positie omdat het centrum dan al overbevolkt is. Dan worden de flanken zo snel mogelijk aangespeeld".

Dug-Out: "Wat verandert er voor de centrale verdedigers naargelang ze tegen één, twee of drie spitsen moeten optornen"?

Thierry Witsel: "In een systeem met twee spitsen gaan die vaak van plaats verwisselen en is het de bedoeling dat de vier verdedigers ze elk in hun zone opvangen. De vrije verdedigers moeten dan de rugdekking verzorgen van de verdedigers die een spits schaduwen. Bij drie aanvallers gaan de vleugelverdedigers de flankaanvallers in hun zone opvangen.

(Photonews)

Daardoor blijft er altijd één centrale verdediger vrij vermits er dan slechts één centrumspits is. Die vrije verdediger geeft rugdekking aan de andere verdedigers. Centrale verdedigers moeten over de nodige intelligentie beschikken en elkaar aanvoelen. Ze moeten weldegelijk over basissnelheid beschikken, het spel kunnen lezen en goed kunnen communiceren.

Dat zijn erg belangrijke eigenschappen. Het doel is eenvoudig: de aanvallers mogen de bal niet beroeren, laat staan scoren. Het is de bedoeling van de aanvallers om de verdedigers hiermee in problemen te brengen. De meeste van die problemen kunnen opgelost worden via onderlinge coachen en communicatie".

Dug-Out: "Wat doe je wanneer een centrale verdediger de spits van de tegenpartij niet de baas kan"?

Thierry Witsel: "Ik moet bekennen dat ik zelden een spits gezien heb die echt over één van onze verdedigers heen walste. Maar als het toch gebeurt, moet ik als trainer ingrijpen en een vervanging of positiewissel doorvoeren. Op tienjarige leeftijd kun je spelertjes nog gemakkelijk van plaats verwisselen. In de fase waarin ik ze begeleid hebben ze ook nog niet echt een vaste positie en kunnen ze nagenoeg op elke positie spelen".

Dug-Out: "Wat zijn de basisinstructies die je ze meegeeft voor elke wedstrijd"?

Thierry Witsel: "In eerste instantie goed communiceren en elkaar coachen. Geen balverlies lijden in het centrum. Dat ze, indien er ruimte is, mee moeten oprukken en uiteraard hun duels winnen.

Dat zijn de belangrijkste raadgevingen. Ik voeg daar nog graag bij dat ze best niet tackelen. Een speler die een sliding doet is altijd uitgeschakeld en op hun positie kan dat dodelijk zijn".

Dug-Out: "Communiceren en coachen is belangrijk voor centrale verdedigers. Maar hoe leer je dat aan? Hoe laat je een verlegen spelertje communiceren op het veld"?

Thierry Witsel: "Daar bestaan oefeningen voor. Een voorbeeld: ik laat ze een wedstrijdje vier tegen vier spelen. Bij de start krijgen beide ploegjes tien punten. Telkens ik merk dat ze niet of onvoldoende coachen trek ik daar een punt vanaf. De ploeg die nul punten overhoudt verliest. Zo dwing je hen tot communicatie, want winnen is op hun leeftijd een heel belangrijke drijfveer".

Dug-Out: "Wat is de rol van de centrale verdedigers bij stilstaande fases"?

Thierry Witsel: "Tot ongeveer 12 jaar behouden zij hun positie bij stilstaande fases in ons voordeel. Indien ze dan mee in de aanval zouden gaan, zou het elftal te veel destabiliseren met gevaar voor een tegenaanval.

Pas vanaf de leeftijd van 13 à 14 beginnen de centrale verdedigers mee in te schuiven. Wat we wel toepassen is dat bvb bij een hoekschop of vrije trap van links de verdedigende middenvelder mee inschuift en de linksachter de positie van de verdedigende middenvelder overneemt. Zo bewaren we toch de defensieve T. En op rechts idem dito".

Dug-Out: "Zoneverdediging wordt overal aangeprezen. Hoe leer je dit aan bij jonge spelertjes"?

Thierry Witsel: "Dat kan volgens mij het best met een variant op de basisoefening met de kegeltjes voor elke positie. Maar nu ga je het terrein in zones verdelen. Elke speler, dus ook de posities 3 en 4, krijgen hun zone toegewezen. Ik hou dan kleine wedstrijdjes waarbij ze in balbezit vrij zijn, maar bij balverlies in zone moeten verdedigen.

Ik geef hen opnieuw tien punten per ploeg en wanneer er iemand in balverlies een speler volgt die buiten zijn verdedigende zone ligt, gaat er een punt af. Het team dat het meeste aantal punten overhoudt wint. Dat is een vrij eenvoudige manier om spelers binnen hun zone te leren verdedigen. Maar voor alle duidelijkheid: die zoneverdediging geldt enkel tot voor het 16m-gebied. Hierbinnen passen we individuele mandekking toe, want dan is er te weinig tijd en ruimte voor zoneverdediging".

Dug Out: "Wanneer een aanvaller afhaakt, moet een centrale verdediger die spits dan volgen en tot in welke zone moet hij er op blijven doordekken"?

Thierry Witsel: "De verdediger moet ten allen tijde laten voelen dat hij er is. Tot in zekere mate moet hij dus mee afhaken. Maar hij moet nooit uit zijn zone gaan lopen. Indien de aanvaller bijvoorbeeld terugvalt naar de zone van één van de verdedigende middenvelders, pikken zij die aanvaller gewoon even op. Als je die aanvaller toch overal gaat volgen dan speel je individuele mandekking. Dat passen we pas toe in de gevarenzone vanaf zo'n 30 meter van het doel Wanneer de aanvaller continu afhaakt en in de zone van de verdedigende middenvelder gaat spelen en die daardoor in een man-minder-situatie terechtkomt, gaat de 3 of de 4 gewoon opschuiven en als tweede verdedigende middenvelder spelen".

Dug-Out: "Conclusie: je moet als centrale verdediger over de nodige intelligentie beschikken"!

Thierry Witsel: "Juist, ze moeten het spel goed kunnen lezen en nadenken bij elke beweging. Ze moeten als het ware kunnen inschatten wat er gaat gebeuren. Al moet de verdedigende middenvelder mogelijk nog meer vista hebben Hij moet immers ook links, rechts en achter zich kunnen verdedigen".

Dug-Out: "Wanneer je achteraan in ondertal komt, hoe lossen de centrale verdedigers dan best de situatie 3 tegen 2 op"?

Thierry Witsel: "In principe is geduld hier het codewoord. Je probeert het tempo eruit te halen en wacht tot er andere spelers terugkomen. Maar als zoiets toch te dicht bij doel gebeurt, probeer je de bal zeker naar de buitenkant te drijven en hen uit het centrum weg te houden.

Indien ze het slim spelen gaan de aanvallers het veld zo breed mogelijk houden. Wanneer je hen dan verplicht om een kruispass naar de overzijde te geven spaar je al heel wat tijd uit en kan je terwijl de bal onderweg is naar de andere zijde kantelen.

Doen ze dat niet, is het aan de speler met de bal om een individuele actie op te zetten en dan is het nog altijd één tegen één".

Dug-Out: "Slotvraagje: hoe moet lichaamspositie van een centrale verdediger bij een flankvoorzet"?

Thierry Witsel: "Schuin gericht naar de bal, maar met in de ooghoek ook het lichaam van de aanvaller die zich in zijn zone bevindt. Maw: de aanvaller achter zich hebben in een hoek van 45 graden en zich in een hoek van 45 graden richten naar de speler die voorzet.

Zo heb je de ideale positie om te anticiperen op de voorzet en de aanvaller af te dekken".

 

Doorschuiven/kantelen ifv positie van de bal

Vanuit 1 – 4 – 4 – 2

Als opwarming

Trainer geeft kleur aan

Telkens terugkeren naar uitgangspositie

Eerst zonder bal, nadien met bal (leiden, technische oef.)

Afgeleide wedstrijdvorm: 8 / 8

4 – 1 – 3 / 4 – 1 – 3

10 Punten voor elk team bij start voor communicatie

Elk team verliest 1 punt wanneer een speler buitenspel staat en wanneer een medespeler hem niet coachte of zijn positie overnam bij balverlies

Eveneens een verliespunt bij gebrek aan communicatie bij balbezit

Afgeleide wedstrijdvorm met zones: 7 + K / 8

1 – 4 – 1 – 2 / 4 – 1 – 3

Coaching verdedigers (rood): kantelen/doorschuiven spelers ifv de bal

Wanneer de centrale spits (blauw) afhaakt dient 1 van de 2 centrale verdedigers op hem druk te zetten

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.