Ronny Van Geneugden: "POSTFORMATIE. Voetbaltraining is momenteel specialistenwerk"!

Tom Boudeweel, sportjournalist
  •  Vrijdag 13 juni 2014 om 18:53   •  December 2008   •  Jeugdvoetbal

'Slaapwandelvoetbal', 'Door het voortdurende geschuif met de pionnen zit er minder lijn in de ploeg', 'Als je te lang met opgetrokken handrem rijdt, dan gaat dat stinken'. Enkele krantenkoppen na het flauwe 1-1 gelijkspel van RC Genk, thuis tegen rode lantaarn Roeselare. Amper twee Belgen stonden in de basiself. Niet echt het moment om met Ronny Van Geneugden te gaan praten over postformatie. Of toch? Ja, want de Limburger is en blijft een man van de jeugd. Geen twijfel mogelijk. "Sentiment is schadelijk voor de gedrevenheid", aldus de koning van de oneliners.

Ronny Van Geneugden: "Postformatie betekent voor mij: het opleiden van jeugdspelers die net bij de A-kern komen. De laatste stap naar het eerste elftal. Ze mogen zich op dat moment nog geen profspeler noemen in alle facetten van het voetbalvak. Ik bedoel dan lichamelijk, mentaal, tactisch en zo. Dat vereist nog een hoop individueel werk".

VERWAARLOOSD

Ronny Van Geneugden: "De leeftijdsgroep van de postformatie wordt in heel wat clubs een beetje verwaarloosd. Iedereen verwacht dat de jeugdopleiding een afgewerkt product aflevert, terwijl ik denk dat de wedstrijd het belangrijkste leermoment is. Ze moeten met andere woorden elke week een match kunnen spelen. Daarom zorg je als club voor een goede combinatie van trainen met de A-kern met een individueel leerproces.

Die balans vinden is heel belangrijk. Tijdens de trainingen met de A-kern moet je duelleren met volwassen mensen, de snelheid van uitvoering is hoger, de concurrentiestrijd duikt plots op na jaren vol schouderklopjes, je belandt soms op de bank of je zit zelfs niet bij de selectie. Je krijgt kritiek van trainer en/of ploegmaats, kortom de stap is vrij groot. Daarom zijn we strenger geworden bij de jeugd. Zeker voor de grote talenten. Niet door ze af te breken, wel door hen positief kritisch te benaderen.

Ik kan niet echt een vaste leeftijd kleven op die groep. Die bevat jongens van 15 tot 20 jaar. Wij kiezen bewust voor een heel jonge beloftenkern, van 15 tot 18 jaar maximum. We geloven dat een jeugdspeler niet zal doorbreken bij KRC Genk als hij op 18 jaar de stap niet heeft gezet naar de A-kern. Op talent staat geen leeftijd, vooral niet om deel uit te maken van de A-kern.

Jongens van 19 tot 23 jaar die op die leeftijd nog altijd in de B-kern vertoeven, verhuizen beter naar een tweede- of derdeklasser om zich daar verder te ontwikkelen. Het verschil tussen een gedreven 15-16-jarige en iemand van 23 in een beloftenkern is veel te groot, niet alleen qua fysionomie. Dat gaat ten koste van de opleiding van het jonge talent".

(Phottonews)

CONTINUITEIT

Ronny Van Geneugden: "Ik denk dat we in Genk niet mogen klagen over de werking van de postformatie. Meer dan de helft van de A-kern komt uit de eigen jeugd. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal effectief op het veld staan bij het eerste elftal, maar belangrijk is wel dat we daar een continuïteit creëren: talentvolle jongens moeten zo snel mogelijk stappen zetten in hun carrière, laat ze voortdurend opboksen tegen een sterkere tegenstander, laat ze continu pieken naar een hoger niveau.

Hoe doen we dat? In de jeugdcategorieën proberen we onze echte talenten een jaar hoger te laten spelen. Zo hebben we er heel wat. Mochten wij met iedereen op jaar spelen, dan denk ik dat we het in heel wat wedstrijden te gemakkelijk zouden hebben, met alle respect voor de tegenstander. Wij kiezen voor individueel leerrendement. Daarom sturen wij hen ook op jonge leeftijd naar de beloftenkern en op jonge leeftijd naar de A-kern. Om hen die extra inspanning te laten doen. De beloften werken de beloftencompetitie op maandag of vrijdag af, regelmatig aangevuld met oudere spelers die revalideren na een blessure. We kiezen bewust voor de jeugd omwille van de gedrevenheid. Die jongens willen echt die wedstrijd beleven en winnen. Het enthousiasme kan bij een oudere spelers al eens wat minder zijn. Die heeft misschien meer aan een oefenvorm 6:6 of 8:8 op training. Heb je echt teveel spelers, dan organiseer je tijdens de week een oefenduel tegen een derde- of vierdeklasser. De term 'B-kern' wordt bij ons niet meer gebruikt, ik vind het een niet zo goed gekozen woord. Beloftenkern klinkt mooier. En de postformatie is de stap van de beloften naar het eerste elftal, maar het hoort binnen de A-kern.

Hier bij KRC Genk zet een jeugdspeler bepaalde stappen: vanuit de jeugdopleiding kijken de jongens voortdurend naar het grote stadion. Letterlijk. Maar om er te geraken moeten ze eerst voorbij het B-complex voor beloften. De kleedkamers van dat B-complex zitten in de verste tribune van de Cristal Arena, net als hun fitnesszaal en hun spelershome. We bieden hen dus dezelfde faciliteiten aan als de A-kern. Zij krijgen ook dezelfde trainingen, dezelfde oefeningen van kracht, techniek, stabiliteit, blessurepreventie. Ook hun periodiseringprogramma loopt gelijk met dat van de A-kern. Zitten wij in een snelheidsweek, dan zij ook. Jongeren die op de trainingen en in de wedstrijden van de beloften tonen dat zij op een hoger niveau zitten, worden uitgenodigd om op regelmatige basis met de A-kern mee te trainen. Verloopt die aanpassing prima, dan krijgen ze de kans om gedurende een langere periode met de A-kern mee te trainen. Valt ook dat mee, dan komen ze vast bij de A-kern. Van een stagecontract, naar een niet-amateurcontract in combinatie met de school zoals een Christian Benteke en Dimitri Daeseleire, tot een profcontract. Opgelet, hier krijgen jongens van 15-16 geen vast contract om hen zogezegd aan de club te binden. Wij willen dat ze voor sportieve redenen voor KRC Genk kiezen en dan loop je als club wel eens tegen de lamp, zeker met de concurrentie van de clubs net over de grens".

(Photonews)

DIP

Ronny Van Geneugden: "Wanneer een speler bij de A-kern komt, valt het me op dat hij de eerste twee weken vlot meedraait. Dan volgt traditioneel een dip omdat ze er heel gedreven en overenthousiast tegenaan gaan. Door de intensiteit en de frequentie van de trainingen moeten ze even naar adem happen. Het zijn net die dipjes die voor de vooruitgang kunnen zorgen, want na een mindere periode moet je weer pieken. Uit het dal kruipen en sterker worden. Dat is het principe om een stap vooruit te zetten in je ontwikkeling. Daarom trainen we al jaren bewust ook met de 15-jarigen soms tot acht of negen keer per week, zeker in vakantieperiodes. Dan zie je die jongens op korte tijd een enorme progressie maken. Dat merk je nu ook bij enkele spelers die verhuizen van de beloften naar de A-kern. Je ziet ze groeien, zeker wanneer ze uit die put moeten klauteren, pas dan worden ze mentaal en fysisch sterker.

We confronteren onze spelers regelmatig met tegenslag om hen mentaal sterker te maken. Met concurrentie ook, met positieve kritiek. Een speler van de A-kern moet soms bij de U19 voetballen of op de bank zitten bij de beloften. We observeren dan hoe hij daarmee omgaat, ook als hij moet invallen. Telkens zonder voorafgaandelijk overleg. We willen zijn reactie zien, want hij komt in een onverwachte situatie.

Jongeren moeten fouten maken, want alleen uit de fouten kan je leren. Als jeugdopleider is dat toch wel een belangrijk uitgangspunt en dat geef ik altijd als eerste mee aan de trainers. Dat geldt ook voor de jongeren die bij de A-kern komen. Je moet hen die fouten laten maken, de spelersgroep en de trainersstaf moeten op dat moment aanvoelen hoe ver ze kunnen gaan in de positief-kritische benadering. Tijdens pass- en trapvormen zien de andere spelers ook wel dat ze hier in Genk een degelijke opleiding krijgen. Op dat vlak kunnen de jongeren scoren bij de ploegmaats. Die zijn daar mee groot gebracht.

Op het moment dat beloften aansluiten bij A-kern scherpen we vooral hun sterke punten wat aan, dat versoepelt het aanvaardingsproces binnen de groep. Stapsgewijs besteden we dan aandacht aan de scherpe kantjes die afgevijld moeten worden. Wanneer lukt het dan niet? Wel, als de speler niet uit dat dipje geraakt. Of wanneer ze niet voldoende progressie maken, wanneer ze op hetzelfde niveau blijven hangen. Sommige spelers kunnen die laatste stap niet meer zetten. Soms gebeurt dat buiten de wil van de speler om. Door fysieke capaciteiten bijvoorbeeld. Omdat we onbewust naar technische spelers neigen binnen de jeugdopleiding kom je automatisch terecht bij de iets kleinere jongens. Die schieten dan op dat vlak misschien net iets tekort voor het hoogste niveau, terwijl Dimitri Daeseleire net de uitzondering bevestigt".

SPECIALISTEN

Ronny Van Geneugden: "Voetbaltraining is momenteel specialistenwerk. Dat was ook één van de voorwaarden om de job van hoofdtrainer aan te nemen. Ik wou me omringen met een team van specialisten. Niet alleen voor de A-kern, maar ook voor de postformatie. We werken op dit moment met individuele dossiers, waarin de beloften twee of drie keer per half jaar gescreend worden op stabiliteit bijvoorbeeld, op medisch vlak, cybexmeting, snelheid, tempo, uithouding. Op basis van die gegevens ga je dan individualiseren.

Jan Van Hercke

De kritische analyses van onze eigen opleiding leerden ons dat we nog meer aandacht moeten besteden aan explosiviteit. En daar zijn we dus heel vaak mee bezig, in de volledige jeugdopleiding trouwens: startsnelheid in de zandbak of zelfs op de kleine heuveltjes hier in de buurt. Dat wordt belangrijk in het voetbal. We besteden nu ook veel aandacht aan kracht voor de U17 en de beloften, allemaal op basis van testen en metingen, zowel in de fitness als de functionele kracht op het veld, met de zandbak, steps, horden. Op het vlak van fysionomie nemen we zo weer een voorsprong op concurrenten die dat niet doen. Het is ook zo dat spelers in een bepaald programma een veldtraining mogen overslaan om specifieker te werken aan punten waarop ze tekort schieten.

Het verschil tussen de beloften en de A-kern op het vlak van snelheid van uitvoering valt bij ons redelijk mee omdat wij er bewust voor kiezen om bij geen enkele oefenvorm bij de beloften vrij spel te geven. In alle spel- en wedstrijdvormen in groep (vanaf viertallen) krijgen ze maximum twee tijden. Net om meteen die handelingssnelheid op te pikken wanneer ze aansluiten bij de A-kern. Het voetbal is ook als dusdanig geëvolueerd".

SPORTIEVE VISIE

Ronny Van Geneugden: "Op tactisch vlak werken we met een sportieve visie, al zes jaar, van duiveltje tot A-kern.

'Slechts één trainer binnen de club wordt beoordeeld op de resultaten en dat is de hoofdcoach. De rest moet zich volledig toespitsen op de sportieve beleidslijn van de club, los van het resultaat. Alleen het individuele leerrendement telt. We hebben een aantal accenten uitgeschreven naar trainingsmethode, veldbezetting, loop- en passlijnen, telkens opgebouwd van duiveltje tot belofte en nu tot het eerste elftal. En dat moeten de trainers ook slaafs volgen. Spelers kunnen in dat tactische systeem heel flexibel presteren. Als beloften op een bepaald ogenblik bij de kern komen, hebben ze al heel wat tactische richtlijnen achter de kiezen en dat vergemakkelijkt de integratie. Hier werkt geen enkele trainer op een eilandje.

Anderzijds ijverde ik in het tussenseizoen ook voor een techniektrainer. We willen dat al een paar jaar en met Hans Visser, die ook al bij partner Tongeren aan het werk was, hebben we nu een heel competent iemand. Hij combineert die job met de taak als beloftentrainer.

'Hij komt twee tot drie keer per week techniektraining geven aan de A-kern. Ook de jongens van de postformatie en de anderen volgen dan bij hem in groepjes een functionele techniektraining: allerlei technische baloefeningen zoals balvaardigheid en techniek, aannames, controles, passing. Voetbal blijft nog altijd een balsport en herhaling is nog altijd de beste oefenstof. Ik vind niet dat heel die filosofie en die werking afhangen van het resultaat, het is gewoon een beleids- en sportieve visie, onafhankelijk van hoofdtrainer X of Y. Dit is eigen aan KRC Genk. En die optie mis ik toch vaak bij andere clubs. Daardoor denken we misschien in België dat we achterop hinken, maar we hebben hier in ons land echt voldoende talent.

Het aanwerven van een techniektrainer moet je goed argumenteren bij het bestuur, want de prestaties van die man zijn niet echt meetbaar in punten of goals. Waar sta je voor als club? KRC Genk heeft de intentie om zowel bij de duiveltjes als bij de eerste ploeg op de helft van de tegenstander te spelen, in een beperkte ruimte, waar pass- en loopafstanden kleiner zijn dan wanneer je vanuit een defensieve stelling kan uitbreken op de counter. Dit is onze huisstijl en dan moet de hele club daar naartoe werken.

We hebben ook Eric Roex binnengehaald als fysical trainer, ex-St-Truiden en Charleroi. Hij houdt zich specifiek bezig met kracht. Gert Vandeurzen doet de screening van het lichaam, zorgt voor de blessurepreventie. We hebben ook prof. Dr. Bert Op 't Eynde als inspanningsfysioloog van de Hasseltse universiteit die wetenschappelijke ondersteuning geeft. Van elke speler is ook een individueel voedingsprofiel opgesteld, met eetgewoonten en drankverbruik. Tijdens de eerste maand van de voorbereiding begon de namiddagtraining telkens om half vijf, precies vier uur na het middagmaal. Dat is de tijd die het lichaam nodig heeft om alles te verteren en ook een tweede sessie aan te kunnen. Ik gebruik graag hun kennis en deskundigheid. Het lichaam is het werkinstrument van de voetballer. Dat moet je koesteren".

GEDULD

Ronny Van Geneugden: "Ik vind dat we zeker niet gefaald hebben als club op het vlak van doorstroming. Kijk naar de huidige A-kern. Trouwens, wie het eerste elftal niet gehaald heeft, maakte het wel bij een andere club in eerste of tweede klasse. En dat is een positief punt omdat we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd worden met één belangrijk gegeven: geduld. KRC Genk kiest er voor om jongeren snel door te sturen naar de beloftenkern en naar de A-kern. Het gaat allemaal heel snel, tot in de A-kern. Dan kan het wel eens wat langer duren, te lang voor sommigen. Dan komt de mentale sterkte naar boven: hoe denkt de speler er zelf over en hoe denkt de entourage rond de speler er over? Op dat moment moet je geduld hebben en dat ontbreekt wel eens. Ze willen dadelijk spelen, ze willen niet de kans afwachten om zichzelf te ontwikkelen binnen die elitegroep. We proberen alleszins een goed contact te onderhouden met de ouders, met regelmatig een gesprek.

Als trainer kom je vaak op een splitsing, wat moet je doen: de resultaten van de A-ploeg zijn goed, het draait lekker en je kunt af en toe een jeugdspeler de kans geven om zich te manifesteren. Op dat moment is het ook zinloos om de ploeg voortdurend te wijzigen om per se jongeren in te brengen. Omgekeerd kunnen de resultaten tegenvallen. Dan moet je een keuze maken: blijf je opteren voor de A-kernspelers of werk je verder aan de opleiding, aan ons individueel leerrendement, door een slechte periode te overbruggen met jongeren. Wat kies je? Niemand kan me resultaten garanderen met 11 buitenlanders of met 11 eigen jeugdspelers. Daar moet je creatief, flexibel en eerlijk in zijn. De ene week opteer je voor dit concept, de andere week voor een ander, afhankelijk van de individuele kwaliteiten van de spelers. Sommigen zijn dat niet gewoon, maar het hoort nu eenmaal bij modern voetbal. Ik vind het belangrijk dat je als club je eigen filosofie bewaakt, zeker wanneer het minder gaat. Een hoofdcoach is in principe een passant.

(Photonews)

Hij moet in een bestaande organisatie kunnen instappen, zonder alles te veranderen. Belgische clubs moeten dringend overstappen op een langetermijnvisie.

We denken er sterk aan om de structurele scouting in het buitenland, met de verre verplaatsing naar andere continenten, te beperken en ons meer toe te spitsen op de Belgische markt. Enerzijds hebben we een schaduwelftal gevormd met onze eigen jeugdspelers en anderzijds willen we waardige alternatieven in kaart brengen in de Belgische eerste en tweede klasse".

COMPETITIEFORMAT

Ronny Van Geneugden: "Ik zat in de commissie die de huidige beloftencompetitie heeft opgericht. Omdat ik het belangrijk vind dat spelers uit de postformatie bij hun eigen club blijven trainen.

Iemand uitlenen aan een tweede- of een derdeklassers is positief, al ben ik er geen voorstander van. Kijk naar Da Silva bijvoorbeeld vorig jaar, die heeft ook niet veel gespeeld in Brussels. Het ideale scenario is met je eigen beloftenelftal in de tweede of derde klasse voetballen. Je blijft dagelijks met je spelers werken.

Dat vind ik een meerwaarde. Je creëert bovendien een competitie-element, je ontmoet tegenstanders die sterker zijn, volwassener. De ene dag speelt talent X in derde tegen Veldwezelt en de week erna zit hij op de bank tegen AA Gent. Dat bevordert zijn opleiding. Ik denk dat ze zo werken in Duitsland. Ik geef het voorbeeld: we trekken met een groep van 18 op zaterdag naar AA Gent, de rest van de kern speelt op zondag in de derde klasse. De spelers die zaterdag uiteindelijk niet aan bod kwamen, kunnen op zondag nog meedoen. Dan hebben ze tenminste een wedstrijd met inzet gespeeld, met een klassement, met ook de pers erbij, de druk om te presteren en ook het resultaat wordt dan belangrijker.

De beloftencompetitie haalt zeker een goed niveau en dat is een prima initiatief, maar jongens zoals Jelle Vossen, Robin Henkens en David Hubert, die zijn pas 18 of 19, maar die voetballen wel al drie jaar in die competitie. Dat waren toen de jongsten in onze groep en nu de oudsten. Als we nu iemand uitlenen, verliezen we hem voor zes maanden.

En de trainer van die club wordt ook beoordeeld op de resultaten. Dan kom je weer in de situatie terecht waarin die trainer voor zekerheid moet kiezen en dan vallen de jongeren misschien weer naast de basis. Dan zitten ze gewoon in dezelfde situatie, maar bij een andere club.

Ze spelen nu wel midweekwedstrijden tegen die ploegen, maar dat is toch iets anders. Voor de tegenstanders gaat het niet om de knikkers en ze komen toch met een andere mentaliteit naar die oefenduels".

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.