Magnesiumsupplementen

Guido Steens
  •  Vrijdag 13 juni 2014 om 00:34   •  Juni 2009   •  Wetenschap

De markt van voedingssupplementen, extra vitaminen en mineralen is op korte tijd geëxplodeerd. De communicatie over de 'noodzaak' om deze te nemen is even sterk gestegen en wordt vaak vanuit wetenschappelijke hoek ondersteund. Door het bos de bomen nog zien is in deze een delicate opdracht. In nummer 52 hield Dug-Out de voedingssupplementen tegen het licht. In deze bijdrage gaan we dieper in op het belang van het mineraal magnesium. Sportbeoefening is namelijk één van de voornaamste oorzaken van tekorten van magnesium, vitaminen B en ijzer.

MINERAAL

Magnesium is één van de vele mineralen die een essentiële rol spelen in de sportprestatie. In die hoedanigheid is magnesium betrokken bij talloze stofwisselingsreacties in het lichaam. Het activeert meer dan 300 verschillende enzymen waarvan het grootste deel betrokken is bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Zoals alle mineralen zijn ze als natuurlijk bestanddeel terug te vinden in onze dagelijkse voeding en dan denken we vooral aan fruit en groenten, maar ook aan sojanoten, zaden en volle granen. De dagelijkse behoefte aan magnesium bedraagt 6 mg/kg en komt neer op 420 mg per dag voor een persoon van 70 kg. Deze dosis is echter afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, beroep, sport, voedingsgewoonten en leefwijze en kan toenemen tot 600 mg/dag. Voetballers zijn in deze net zoals andere intensieve sporters een doelgroep die in aanmerking komt voor een hogere dosis omdat heel wat magnesium verloren gaat door transpiratie. Een tekort aan magnesium kan zich bij een voetballer manifesteren in de vorm van spierproblemen (krampen en stijfheid), zenuwproblemen (trillen en nervositeit) en hartproblemen (kloppingen, ritmestoornissen).

EFFECTEN

Welke effecten worden nu toegeschreven aan magnesium-suppletie bij voetballers? Vooreerst mag het duidelijk zijn dat tekorten aan magnesium nefast zijn voor de prestatie van een voetballer. Waar magnesium vroeger de 'assepoester' was onder de mineralen wordt zijn belang voor sportprestaties vandaag alsmaar hoger ingeschat. Een tekort door onevenwichtige voeding moet dus weggewerkt worden met supplementen en vervolgens moeten er voedingstips geven worden om het optimum aan magnesium in de toekomst te vrijwaren. In het algemeen is er geen wetenschappelijke evidentie dat magnesiumsuppletie het prestatievermogen van getrainde sporters verbetert als die geen magnesiumtekorten bezaten. Echter, verschillende studies hebben al aangetoond dat een toediening van magnesiumsupplementen bij een tekort kan leiden tot verhoogde VO2max, een betere uithouding en een verminderd O2-verbruik tijdens inspanning. De logische verklaring hiervoor is de rol van magnesium bij het enzym ATP-ase dat een cruciale rol speelt in de aanmaak van ATP (= het vrijmaken van energie).

Recente studies geven nu bovendien aan dat er een mogelijk verband is tussen magnesiumsuppletie en een vermindering van de lactaataccumulatie bij intense inspanningen. Ook zou magnesium een -tot nu toe totaal onverwachte- rol spelen als antioxidant. Alle energieprocessen in de cel veroorzaken oxidatieve stress. Er worden in dit proces gevaarlijke afvalproducten gegenereerd, de zogenaamde vrije radicalen, die mee aan de basis liggen van degeneratieve processen zoals bvb veroudering. Als antioxidant zou magnesium dus ook daar een positieve rol in spelen.

TEKORTEN

De vraag is of ook voetballers zonder tekort aan magnesium gebaat zijn bij een magnesiumsuppletie? Deze vraag is dus voorlopig niet opgelost. Bovendien mag het duidelijk zijn dat overmatig gebruik van magnesium misselijkheid, braken en diaree kan veroorzaken én de opname van calcium en andere mineralen kan verstoren. Het komt er dus op aan het optimum niet te overschrijden en er op toe te zien dat dit optimum –dat dus hoger ligt voor een voetballer- via een evenwichtig dieet te bereiken. De vraag blijft echter wat het optimum juist inhoudt. Verschillende landen hanteren nu andere dosissen en studies geven aan dat het belang en de dosis misschien toch onderschat worden. Het verdient dus aanbeveling om de magnesiumstatus van voetballers nauwlettend op te volgen en opmerkzaam te zijn voor symptomen die op een tekort kunnen wijzen.

Nielsen FH, Likaski HC, Update on the relationship between magnesium and exercise, Magnes Res, 2006, 19(3): 180-189.

(Photonews)

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.