Artikels

"Trainen in vaste formatie!"

Woensdag 18 juni 2014 om 17:55

Cis Bosschaerts staat al vijftien jaar aan het roer van K.S.K. Heist dat hij in die periode van 1ste provinciale naar 2de nationale bracht. De Nijlenaar is een voetbaldier pur sang en houdt niet sinds jaar en dag vast aan een bepaald concept. Dit seizoen heeft hij de spelers ter beschikking om een 1/4/2/3/1 te spelen en dus zijn daar heel wat trainingen op afgestemd. Bosschaerts en zijn trouwe assistent Hugo Van Doninck gunden ons een blik in de interne keuken bij de Kempische tweedeklasser.

Lees meer
YBRO Sports Writing

Didier Beugnies: "Een spelersgroep met veel verschillende karakters is eerder een pluspunt dan een handicap!"

Woensdag 18 juni 2014 om 17:38

RWDM Brussels nam dit seizoen een fantastische start in tweede klasse. De club weigert echter luchtkastelen te bouwen. Het doel blijft beter doen dan vorig seizoen, waar ze tot op de laatste speeldag moesten vechten voor het behoud. De trainer, Didier Beugnies, koestert zijn spelersgroep, die zich goed hersteld heeft van de sportieve en financiële problemen vorig seizoen.

Lees meer
Jean-Louis Donnay, sportjournalist

Guido Brepoels: "Een tegenaanval is een moordwapen"!

Woensdag 18 juni 2014 om 17:27

Druk, druk, druk. Het leven van Guido Brepoels is flink veranderd sinds de titel in de tweede klasse met St-Truiden. De meest bekende inwoner van het Limburgse Mopertingen -aan de Nederlandse grens- werd wekenlang van de ene viering naar de andere gesleurd. Het echte leven van een voetbaltrainer kan beginnen. Waar is de tijd dat Brepoels in alle rust bij de jeugd van MVV kon werken? Of bij Kermt-Hasselt of Oud-Heverlee Leuven in de lagere nationale reeksen? Titels heeft hij daar ook behaald, maar het kampioenenfeest met St-Truiden sloeg werkelijk alles.

Lees meer
Tom Boudeweel, sportjournalist

De kleinste 'echte' wedstrijd: 4 tegen 4!

Woensdag 18 juni 2014 om 17:14

We trokken naar onze noorderburen met de vraag: "Wat is voor jullie de kleinst mogelijke afgeleide wedstrijd(vorm) van de 'echte' wedstrijd'? Noteer alvast: 4 tegen 4! Hierbij hun standpunt. De basisvorm 4 tegen 4 is de kleinst mogelijke vereenvoudiging van de echte wedstrijd 11 tegen 11 waarbij nog net alle voorwaarden kunnen gerealiseerd worden mbt aanvallen, omschakelen en verdedigen. De spelers komen individueel in de gelegenheid om (vereenvoudigde) spelsituaties uit de wedstrijd te herkennen, hierop te anticiperen en zinvol te handelen. Deze vorm biedt het grote voordeel dat spelers het eerste teambesef, nl samen opbouwen, verder kunnen ontwikkelen. Als transfer vanuit de echte wedstrijd is deze basisvorm zeer geschikt om toe te passen vanaf miniemen, want in deze leeftijdscategorie komt de eerste invulling van een teamstructuur aan de orde omdat de spelers dan 'leren spelen vanuit een basistaak'.

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist

"Snelle omschakeling is belangrijkste factor in moderne voetbal!"

Woensdag 18 juni 2014 om 13:39

We kennen Tom Saintfiet vooral oppervlakkig als bondscoach van kleinere Afrikaanse voetbalnaties die voor zijn komst vaak het onderspit moesten delven tegen de bekendere landen met meer middelen. De ploegen van de Mollenaar spelen vaak vanuit een soort egelstelling om hun winstkansen gaaf te houden. Een monoloog over de snelle omschakeling, zowel offensief als defensief, in het moderne voetbal. "De meeste doelpunten worden gescoord op een snelle tegenaanval", aldus Tom. Recent werd Tom aangesteld als hoofdtrainer van K.V. Turnhout.

Lees meer
YBRO Sports Writing

Guy Martens: "Er spelen heel veel factoren mee bij flank- en diepteballen!"

Dinsdag 17 juni 2014 om 20:08

Guy Martens, reeds jarenlang keeperstrainer bij KRC Genk, houdt een pleidooi voor de doelman. "Dat moet toch een fantastisch iemand zijn, niet? Hij moet rekening houden met zoveel factoren, mag geen fouten maken, is best tweevoetig, moet beschikken over een goede techniek en minutieus inzicht, moet blaken van zelfvertrouwen..." Al deze aspecten komen aan de orde bij het vangen van een flank- of dieptebal. Guy leidt ons graag binnen in de aparte wereld van de doelman en geeft een algemeen overzicht van het thema.

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist

Gert Verheyen: "Een goede coach moet in de eerste plaats kunnen begeesteren!"

Dinsdag 17 juni 2014 om 20:03

Gert Verheyen kende een schitterende carrière als speler en beweegt zich sinds zijn voetbalpensioen in de schemerzone tussen welgeïnformeerd insider en objectief volger. Dat hij een klare, nuchtere kijk heeft op het spelletje bewijst hij al enkele jaren als analist voor de VRT en Belgacom TV. Maar dat er ook een goede coach in hem schuilt, wil hij tot op heden nog steeds niet beweerd hebben. Toch ging Verheyen voorbije zomer aan de slag als coach van de nationale U18 en U19 en leidde hij zijn ruwe diamanten inmiddels al naar een eerste internationale toernooioverwinning.

Lees meer
Tim Janssens

Glen De Boeck wil met eigen ideeën doorbreken als trainer

Dinsdag 17 juni 2014 om 19:58

Na zijn trainersdebuut bij Cercle Brugge en een mislukte passage bij Germinal Beerschot trok Glen De Boeck de grens over. VVV-Venlo leek echter niet de juiste uitdaging voor de 40-jarige Antwerpenaar. De Boeck heeft nochtans een eigen stijl. Hij gaat als coach recht door zee en hamert op organisatie, positiespel, diepgang en omschakeling.

Lees meer
Yves Brokken

K Bocholt VV: de kaart van de jeugd!

Dinsdag 17 juni 2014 om 19:26

In een uithoek van Limburg vinden we in een uitgestreken vlakte de mooie en verzorgde accommodaties van K Bocholt VV. Deze modale derdeklasser is niet de meest bekende uit onze nationale reeksen, maar wel een vaste waarde. In 2007 kropen ze toch heel even uit de anonimiteit toen ze in de pikorde van Dexia Footpass de nationale toptien qua jeugdwerking indoken.

Lees meer
Guido Steens

Bloedtesten bij voetballers: nuttig of overbodig?

Dinsdag 17 juni 2014 om 19:24

"Je bloed zegt wie je bent"! "Bloed heeft geen geheimen"! Het zijn maar enkele volkswijsheden over bloed en bloedtesten. Wat is er nu eigenlijk van aan, en meer bepaald: is het nuttig uw (jeugd)spelers aan een bloedonderzoek te onderwerpen met het oog op een betere begeleiding (lees conditie)? Wij zochten het uit en gingen oa te rade bij de Brabantse 2de provincialer KAC Betekom waar men onder de medische begeleiding van sportarts Kris Vandermieren de spelers onderwierp aan een bloedonderzoek.Dr Kris Vandermieren (1966) studeerde in 1994 af als sportarts aan de KUL. Vandermieren begeleidt naast individuele sporters (wielrenners, atleten, voetballers) ook enkele voetbalclubs uit de Antwerpse zuiderkempen. Ook KAC Betekom, een ambitieuze tweede provincialer uit Vlaams Brabant, kwam via clubkine Kristel Coremans bij de Ramselse sportarts terecht.

Lees meer
Siegi Hendrickx, voetbaljournalist

Perceptie van standaardsituaties bij jeugdopleiding

Dinsdag 17 juni 2014 om 19:14

Met dit artikel wil ik graag een vervolg brengen op de schitterende uiteenzetting van Bob Browaeys en Marc Marchal in het vorige Dug-Out nummer over zonedekking versus mandekking bij hoekschop tegen, maar nu vanuit de perceptie van een totaalopleiding binnen het jeugdvoetbal.

Lees meer
Björn De Neve, lesgever topsport voetbal Gent en Federale Trainersschool, Trainer U-16 SV Zulte-Waregem

Anatomische pijnpunten van de voetballer!

Dinsdag 17 juni 2014 om 18:46

Preventie van kwetsuren krijgt in het voetbal langzaam maar zeker zijn vaste plaats. Om letsels die het gevolg zijn van een acuut contact hoeven we ons geen zorgen te maken: het is een minderheid en we kunnen er toch niets aan verhelpen. Het merendeel van de voetballetsels zijn echter scheuren of verrekkingen van spieren, pezen of ligamenten die wel te voorkomen zijn. De oorzaak is zelfs redelijk eenvoudig: de mens is niet gemaakt om te voetballen!

Lees meer
G. Steens

Laszlo Bölöni: "Evenwicht krijg je door een snelle omschakeling"!

Dinsdag 17 juni 2014 om 18:42

De doorsnee Belgische voetballiefhebber had tot vorig jaar nog niet van Laszlo Bölöni gehoord. Luciano D'Onofrio koos de Roemeen uit als opvolger voor Michel Preud'homme en al snel bleek de keuze voor de ex-coach van onder meer Monaco en Sporting Lissabon een voltreffer. Op een haar na knikkerden de Rouches het grote Liverpool uit de Champions League. Standard werd zelfs het enige Belgische team dat Europees overwinterde na zeges tegen onder andere Everton, Sevilla en Sampdoria. In de vaderlandse competitie doen de Luikenaars mee voor een tweede titel op rij. Redenen genoeg dus voor een interview met het brein achter de successen van Standard.

Lees meer
Stijn Joris, voetbaljournalist

De Ajax-opleiding: evenwichtstraining tijdens de groeispurt

Dinsdag 17 juni 2014 om 18:31

Op het 6de International colloquium zette de Voetbalfederatie Vlaanderen de Ajax-opleiding op haar programma. De bedenkers van het Athletic Skills Model als basis voor een optimale talentontwikkeling, kwamen er uiteenzetten waarom ze er bij Ajax voor kiezen om geen specialisten maar wel atleten met een specialisatie te vormen. Op het eerste zicht lijkt dit een woordenspele-rij, maar volgens de sprekers, met name Prof. Savelsbergh (VU Amsterdam) en de Ajax-trainers Wormhoudt en Teunissen, is het een wereld van verschil. Deze methode is niet alleen naar inhoud vernieuwend en prikkelend, maar ook het creatieve denkproces dat eraan voorafging is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen wetenschap en de praktijk van het oefenveld.

Lees meer
Guido Steens

Teambuilding of building a team?

Dinsdag 17 juni 2014 om 17:55

Alle hoofdtrainers van 1 klasse tot 4de provinciale worden er elk seizoen weer mee geconfronteerd: het bouwen aan een 'nieuw' team. Soms is dat bijna letterlijk een volledig nieuw team, want clubs zitten vaak niet verlegen om nog snel enkele extra spelers aan te trekken. Als eigen jeugdspelers doorstromen naar het 1 elftal zou hun integratie principieel een stuk gemakkelijker kunnen verlopen vermits hun kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken gekend zijn. Maar met vele nieuwe transfers is het bouwen van een team voor de trainer vaak een hel(s)e opgave.

Lees meer
Danny Aerts, UEFA-A