Artikels

"Veel techniek en positionele pass- en trapvormen maakten hem tot de speler die hij nu is!"

Vrijdag 6 juni 2014 om 13:56

Rode Duivel Kevin De Bruyne speelt momenteel de pannen van het dak op het internationaal platform. De Gentenaar begon zijn jeugdopleiding bij KVV Drongen en AA Gent, waar hij al op zijn twaalfde werd weggeplukt door Racing Genk. Jeugdtrainers Peter Reynders, Domenico Olivieri en Michel Ribeiro kneedden hem mee tot de bepalende speler die hij nu is. "Maar het is ook voor ons een verrassing dat hij nu al bij Chelsea zit", klinkt het in de Cristal Arena.

Lees meer
YBRO Sports Writing

Het droomelftal van Gérard Houllier.

Vrijdag 6 juni 2014 om 13:25

Elke voetbalcoach vraagt zich voortdurend af wat er nodig is om het maximum uit zijn spelersgroep te halen. Iemand die hier meer dan het fi jne van weet, is Gérard Houllier, de welbekende ex-coach van onder meer PSG, Liverpool en Lyon. Ter gelegenheid van de uitreiking van de BFC Pro Awards verleende Houllier ons en het aanwezige Belgische trainersgild een unieke inzage in het universum van een absolute topcoach.

Lees meer
Tim Janssens

Georges Leekens: "Terug Rode Duivels om U tegen te zeggen!"

Vrijdag 6 juni 2014 om 13:24

"Voetbal weer terug aantrekkelijk maken en geloven in de jonge generatie". Daar gaat Georges Leekens voor in zijn tweede ambtstermijn als bondscoach van de Rode Duivels. We kunnen het beamen, want op heel korte tijd heeft Georges met zijn staf een nieuw elan gegeven aan onze nationale voetbaltrots. In ons eerste gesprek staat de omkadering en een positieve benadering centraal. Al snel worden we meegenomen in een verhaal vol bezieling en geloof in eigen kunnen. Reken maar, Georges is back in town!

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist

Enzo Scifo: "Ik hou van mooi voetbal, maar ik moet het vaak anders doen bij Bergen!"

Vrijdag 6 juni 2014 om 12:15

Voor het tweede jaar op rij gaat Enzo Scifo bij RAEC Bergen verder met het sprokkelen van goede punten, en dat met het kleinste budget in eerste klasse. Enzo hoopt dat hij bespaard zal blijven van ongeluk en hoopt minstens even goed te doen als vorig jaar, door trouw te blijven aan de principes die hij uitvoerig beschrijft in een lang interview zonder einde.

Lees meer
Jean-Louis Donnay, sportjournalist

De voorspelbaarheid van strafschoppen!

Vrijdag 6 juni 2014 om 12:10

De voetbalwereld is het er bijna sluitend over eens: strafschoppen zijn een loterij. Professor Geert Savelsbergh van de Faculteit der bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zocht en vond een methode om de kansen van een doelman te verhogen bij het stoppen van een strafschop. Vele doelmannen hebben trucs om de strafschopnemer te beïnvloeden, maar de beste aanwijzing voor een doelman is het standbeen van zijn opponent.

Lees meer
Jelle Debrye

Standaardsituaties (2): HS+, van algemeen tot jeugdperceptie

Zaterdag 31 mei 2014 om 09:05

Het artikel in de vorige Dug-Out liet ons toe hoe we standaardsituaties bij de jeugd kunnen benaderen. Eerst vrij algemeen, vervolgens hoekschoppen tegen (HS-) wat meer in detail uitgediept vertrekkende vanuit de zonefilosofie. Aansluitend is het interessant om nu even wat langer stil te blijven staan bij hoekschoppen voor (HS+), om tenslotte in het volgend nummer van Dug-Out af te sluiten met vrije trap voor en tegen (VT+ en VT-).

Lees meer
Björn De Neve, lesgever topsport voetbal Gent en Federale Trainersschool, Trainer U-16 SV Zulte-Waregem

Extra trainen op handelingssnelheid en inzicht vanaf U15 bij K. Berchem Sport 2004

Zaterdag 31 mei 2014 om 07:49

Uiteraard heeft de hoofdcoach het liefst dat de doorgestroomde talenten al zoveel mogelijk spelinzicht en handelingssnelheid hebben opgebouwd teneinde zich vlot te kunnen integreren in de A-kern. Maar vaak zijn deze beide elementen de oorzaak waarom het misloopt bij de laatste stap in het doorstromingsproces. In dit kader werd er dit seizoen binnen de jeugdopleiding van K. Berchem Sport 2004 een project opgestart om via extra trainingsbegeleiding vanaf U15 tot en met Beloften de doorontwikkeling verder te optimaliseren.

Lees meer

Geef richting aan je coaching!

Zaterdag 31 mei 2014 om 07:42

Zeker voor een beginnende trainer is het opportuun om een analyse te maken van de meest voorkomende voetbalhandelingen. Dit zal hem helpen om richting te geven aan zijn coaching. Twee belangrijke argumenten hierbij zijn:

Lees meer
Danny Aerts, UEFA-A

Adrie Koster:

Vrijdag 30 mei 2014 om 20:26

Het werd een heerlijk namiddagje in het Jan Breydelstadion. Kan ook niet anders als je met Adrie Koster aan tafel zit. Zeer toegankelijk, communicatievaardig, bezeten van het spelletje, scherp in zijn analyses, ... en uitermate sympathiek! Het staat allemaal met stip genoteerd in zijn CV. Noem hem maar een vakbroeder van de zuiverste soort. Adrie zit er bovenop. Scherp en fel, zoals het hoort. Het bruist weer aan de Olympialaan!

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist

De ideale wedstrijdvorm: 5 tegen 5!

Vrijdag 30 mei 2014 om 20:17

In de vorige Dug-Out werd 4 tegen 4 als kleinst mogelijke afgeleide wedstrijd(vorm) van de 'echte' wedstrijd bestempeld. Althans volgens onze noorderburen. Echter, binnen de opleidingsvisie van de KBVB wordt resoluut voor 5 tegen 5 gekozen. Deze 'ideale wedstrijdvorm' neemt dan ook binnen het voetbalontwikkelingsmodel van de KBVB een belangrijke plaats in. Een analyse.

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist

Coachingsfiche: het 1 tegen 1 duel in B+

Woensdag 28 mei 2014 om 14:00

Beste jeugdtrainers, met deze Trainerscorner gaan we back to the roots. We willen jullie ondersteunen bij het trainen en coachen op het 1 tegen 1 duel in balbezit. We verkiezen om deze voetbalhandeling in zijn elementairste vorm te ontleden, zeg maar back to basics. Als je bij je coaching deze basisprincipes ter harte neemt, komt dit zeker ten goede aan de efficiëntie en de effectiviteit van je spelers. Op naar het veld, man tegen man, face to face. Laat de strijd beginnen!

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist