Artikels

Matchgericht trainen met fysieke prikkels!

Donderdag 14 augustus 2014 om 09:40

Stanley Menzo doet het niet onaardig bij Lierse, waar hij sinds begin dit seizoen zijn Nederlandse filosofie probeert in te voeren. Dat lukt aardig, konden we zelf merken. Over hoe en waarom doet de 50-jarige Surinamer niet geheimzinnig. Hij gaf Dug-Out vijftien oefenvormen prijs die perfect aansluiten bij zijn 4-3-3 formatie en zijn voetbalvisie. Van een aantal kan u het trainingsfilmpje op onze website bekijken.

Lees meer
YBRO Sports Writing

Dribbelvoetbal

Woensdag 6 augustus 2014 om 08:46

Het jeugdvoetbal ziet er vanaf het seizoen 2014-2015 anders uit. Een van de vijftien sleutels is het 2 tegen 2 dribbelvoetbal voor onze allerkleinsten (U6). Het is het ideale concept voor deze leeftijdscategorie: het lichaam en de bal ontdekken, dribbelen en trappen naar doel! Eenvoudige wedstrijdjes met veel FUN!

Lees meer
VFV

Professionele fysieke begeleiding bij promovendus KV Woluwe-Zaventem

Dinsdag 8 juli 2014 om 12:31

KV Woluwe-Zaventem beleefde een wonderlijk seizoen. De club hanteerde een nieuwe aanpak om de fysieke conditie van zijn spelers te optimaliseren en werd vervolgens prompt kampioen in derde klasse B. Toeval of het resultaat van grondig, doordacht werk? Dug-Out vroeg het aan physical coach Dirk Peremans, die ons uitlegde hoe hij zijn spelers op scherp zet aan de hand van het TopSportsLabsysteem.

Lees meer
Dries Charlier

Jeugdopleiding FC Porto Pepijn Lijnders

Vrijdag 4 juli 2014 om 12:55

Graag publiceren we enkele oefeningen van Pepijn Lijnders, als aanvulling op het artikel over de jeugdopleiding van FC Porto.

Lees meer
Tom Boudeweel

Frédéric Van Burm: "Het lichaam van een voetballer vertelt ons veel!"

Vrijdag 4 juli 2014 om 12:34

Iedereen kent onder tussen het Milan-Lab in Italië. Beroemd en befaamd dankzij onze landgenoot Jean-Pierre Meersseman, ontstaan na de 'mislukte' miljoenentransfer van sterspeler Fernando Redondo. Enkele maanden geleden vierde SV Zulte Waregem de geboorte van zijn AG Essevee-lab. Op dezelfde leest geschoeid, met dezelfde doelstellingen, dezelfde uitgangspunten ook, maar op een kleinere schaal. Nogal wiedes.

Lees meer
Tom Boudeweel, sportjournalist

Laszlo Bölöni: "Evenwicht krijg je door een snelle omschakeling"!

Vrijdag 4 juli 2014 om 12:30

De doorsnee Belgische voetballiefhebber had tot vorig jaar nog niet van Laszlo Bölöni gehoord. Luciano D'Onofrio koos de Roemeen uit als opvolger voor Michel Preud'homme en al snel bleek de keuze voor de ex-coach van onder meer Monaco en Sporting Lissabon een voltreffer. Op een haar na knikkerden de Rouches het grote Liverpool uit de Champions League. Standard werd zelfs het enige Belgische team dat Europees overwinterde na zeges tegen onder andere Everton, Sevilla en Sampdoria. In de vaderlandse competitie doen de Luikenaars mee voor een tweede titel op rij. Redenen genoeg dus voor een interview met het brein achter de successen van Standard.

Lees meer
Stijn Joris, voetbaljournalist

Alex Czerniatynski: "Ik wil de grasmat voelen en ruiken!"

Donderdag 19 juni 2014 om 13:41

Alex Czerniatynski mocht in juli vijftig kaarsjes uitblazen. Het is moeilijk te geloven als je zijn taille en fysieke paraatheid ziet. Czernia is sinds afgelopen zomer trainer bij derdeklasser Olympic Charleroi, op een steenworp van Mambourg, waar de voormalige Rode Duivel zijn doorbraak kende op het hoogste niveau.

Lees meer
Jean-Louis Donnay, sportjournalist

Ariel Jacobs: Coaching en communicatie in de aanloop naar een topwedstrijd (1)

Donderdag 19 juni 2014 om 13:21

In tijden van videoanalyse, gedetailleerde spelersdata en immense mediabelangstelling maakt een topcoach niet enkel een verschil met zijn meesterlijk tactisch inzicht, maar ook met zijn persoonlijke uitstraling en manier van communiceren. Iemand die als geen ander weet hoe belangrijk het is om adequaat en intelligent met spelers om te gaan, is Ariel Jacobs. Op de Dag van de Voetbaltrainer (KVV) lichtte hij toe hoe en wanneer je best communiceert om je spelers optimaal klaar te stomen voor een naderende topmatch.

Lees meer
Tim Janssens

“Zonder structuur sta je nergens”

Donderdag 19 juni 2014 om 12:36

Op het aanstaande WK in Brazilië zal het niet enkel uitkijken zijn naar de prestaties van de Rode Duivels, maar ook naar die van vicewereldkampioen Nederland. Naast bondscoach Louis van Gaal nemen ook zijn assistent Danny Blind en keeperstrainer Frans Hoek een prominente plaats in binnen de technische staf. Op een trainersclinic nabij Amsterdam – een organisatie van Frans Hoek Sports – lichtten ze een tipje van de sluier op over hun werkwijze in de aanloop naar het WK.

Lees meer
YBRO Sports Writing

Sportcongres rond multidisciplinaire aanpak van sportletsels

Donderdag 19 juni 2014 om 11:25

Op donderdag 1 mei vond in Brussel het eerste Sportcongres plaats, een sportmedisch symposium rond multidisciplinaire afstemming in revalidatie en blessurepreventie. Op het programma stonden diverse workshops en tal van boeiende lezingen van experts uit binnen- en buitenland, waaronder Bryan English (Chelsea) en Mauro Innaurato (Rode Duivels). Voetbal vormde de voornaamste invalshoek, en dus trokken we met een handvol vragen naar de organisatoren van dit evenement: (sport) dokter Kristof Sas (ex-RSC Anderlecht en Club Brugge) en conditie- en hersteltrainer Stijn Lintermans (docent blessurepreventie bij BLOSO).

Lees meer
Tim Janssens

"Spelers moeten atleten worden!"

Woensdag 18 juni 2014 om 20:00

Ajax staat al decennia bekend om zijn befaamde jeugdopleiding, maar recent werden er een aantal accenten verlegd. De doelstelling is om spelers sneller te laten doorstromen. "Om dat te verwezenlijken, moeten jongeren meer uren trainen zodat ze fysiek sneller ontwikkelen", zegt beloftencoach Alfons Groenendijk in een van de bestuurskamers van De Toekomst. "Dat Jong Ajax nu in tweede klasse speelt, is in dat opzicht een belangrijk voordeel."

Lees meer
YBRO Sports Writing

Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit!

Woensdag 18 juni 2014 om 19:20

We worden in het voetbal nog dagelijks geconfronteerd met een groot aantal letsels met verschillende oorzaak. We kunnen ze opdelen in contactletsels, waar we minder invloed op hebben, en de niet-contactletsels, waar we ons in dit artikel op focussen. De DVD is te bestellen bij F & G Partners (). Prijs (excl. verzendingskosten): €60,44.

Lees meer
Willem Timmermans

Beter en sneller herstellen ... met ijs?

Woensdag 18 juni 2014 om 18:37

Hersteltraining in de ruime zin van het woord is nog steeds bij heel wat trainers een onderschat aspect van de fysieke voorbereiding. Bij een beter herstel zal de voetballer in staat zijn om sneller terug te trainen en meer kwaliteitsvol te trainen, twee basisvoorwaarden om de conditie te verbeteren. Met welke basisprincipes moeten we rekening houden om vermoeidheid na een training of wedstrijd te lijf te gaan en het herstel te bevorderen?

Lees meer
Guido Steens

2 Clinic TopSportLab

Woensdag 18 juni 2014 om 18:36

Veel aanwezigen in het Provinciehuis van Leuven op de 2de clinic van TopSportLab. Terecht, want het programma oogde weer mooi. Dug-Out genoot mee van de expertise van de drie sprekers, nl. Henk Mariman, Jan Van Winckel en Patrick Asselman. Moderator Tom Boudeweel zorgde zoals gewoonlijk voor de perfecte harmonie. We geven jullie graag de belangrijkste aandachtpunten mee.

Lees meer
Danny Aerts, voetbaljournalist

Standaardsituaties (3): VT+ en VT-

Woensdag 18 juni 2014 om 18:01

De twee vorige edities van Dug-Out bevatten telkens een artikel dat een aantal opties bood vanuit welke bril we standaardsituaties bij de jeugd kunnen benaderen. De hoekschoppen tegen en vóór kwamen daarbij aan bod. Met dit laatste artikel over standaardsituaties wil ik graag een groot aantal voorbeelden geven met tal van mogelijke handelingswijzen en aandachtspunten bij vrije trappen vóór en vrije trappen tegen. In de vorige artikels was er regelmatig sprake van een positiegerichte benadering. Uiteraard zullen er ook nu weer een aantal voorbeelden zijn die vertrekken vanuit deze invalshoek. Aan iedere jeugdopleiding of trainer om zelf keuzes te bepalen in functie van hun opleidingsvisie ...

Lees meer
Björn De Neve, lesgever topsport voetbal Gent en Federale Trainersschool, Trainer U-16 SV Zulte-Waregem