Artikels

Word een gediplomeerde Physical Coach

Zaterdag 22 augustus 2015 om 08:14

Voetbalfederatie Vlaanderen organiseert voor de eerste keer de opleiding 'Physical coach - niveau 1 (jeugd) '.

Lees meer
Jelle Debrye

Een multidisciplinaire aanpak

Dinsdag 9 juni 2015 om 14:35

Het Sportcongres is het belangrijkste multidisciplinaire congres rond sportvoeding, -psychologie, -fysiologie en nieuwe technieken. Toonaangevende deskundigen uit binnen- en buitenland stellen nieuwe onderzoeksresultaten voor en lichten hun praktische toepassing toe. Het congres biedt de mogelijkheid om in een kort tijdsbestek de meest recente informatie te verwerven. MyDugOut.be belicht de sessies die interessant zijn voor voetbaltrainers.

Lees meer
Jelle Debrye

Coaching the Tiki Take Style of Play

Zaterdag 28 maart 2015 om 13:52

Jed Davies is de auteur van "Coaching The Tiki Taka Style of Play". Deze spelstijl is enorm succesvol gebleken. De resultaten van Barcelona en Spanje zijn daarvan de beste voorbeelden. Jed toont hoe je Tiki Taka in jouw trainingen kan implementeren, legt uit wat Tiki Taka en vertelt meer over de filosofie achter deze spelstijl.

Lees meer
Jelle Debrye

Tennis-Foot Cup

Woensdag 18 maart 2015 om 14:53

De playoffs komen eraan in het voetbal, het aperitiefhapje voor het hoofdgerecht eind mei, het mooiste evenement van het jaar: de Tennis-Foot Cup in Lokeren. En zo heeft Sporting Lokeren dit seizoen toch nog topvoetbal mét inzet op zijn fraai complex. Afspraak op 30 en 31 mei voor de tiende editie van het grootste én het tofste tennisvoetbaltornooi in Europa.

Lees meer

Dribbels: allemaal samen!

Woensdag 18 maart 2015 om 10:12

De afgelopen maanden zocht en vond De Vlaamse Voetbalfederatie reeds de leukste dribbelfoto en de knapste dribbelslogan. De komende maanden zullen de lentekriebels vast en zeker de dribbelkriebel nog meer aanwakkeren. Daarom roept VFV alle clubs op om een leuk dribbelfestival te organiseren. Deze festivals van dribbelwedstrijden en speelse oefeningen zijn een ideaal alternatief voor de klassieke U6 tornooitjes waarbij het 2v2 format makkelijk geïntegreerd kan worden.

Lees meer
Jelle Debrye

TopSportsLab test fysieke paraatheid doorheen het seizoen

Zondag 8 februari 2015 om 15:49

Naast de theoretische wetten uit de trainingsleer heeft elke sport zijn specifieke, gerichte benadering op het vlak van fysieke periodisering. Binnen het voetbal is het niet relevant om een trainingsopbouw te plannen waarbij je “piekt” naar een welbepaalde doelstelling. Voetballers worden immers geacht gedurende het volledige seizoen op een constant niveau te presteren. Hoe je doorheen het seizoen bij je spelers een vorm van prestatiebehoud of 'performance stabilisation' kan realiseren, komt u te weten in dit artikel.

Lees meer
Stig Meylemans

Wintervoetsal

Zaterdag 15 november 2014 om 13:32

Maak van je winterstop een winterstart ! Als koning winter in het land is, is het aan koning voetbal om te counteren! Daarom wil de VFV de clubs belonen die tijdens deze periode de jeugdvoetballertjes aan het voetballen houden. Welk kind speelt trouwens niet graag in zaal of op een keurig geborsteld kunstgrasterrein? De clubs die het wintervoetbal organiseren en promoten noemen we voortaan de pioniers van het wintervoetsal.

Lees meer

De nieuwe opleidingsvisie van Voetbalfederatie Vlaanderen

Zaterdag 15 november 2014 om 13:16 Lees meer

“Kracht, snelheid en coördinatie moeten zo veel mogelijk geïntegreerd worden in de opwarming”

Zaterdag 25 oktober 2014 om 16:41

We moeten vanaf de basis voetbalatleten opleiden die kunnen voetballen, en niet eerst voetballers opleiden om er daarna pas atleten van te maken. Dat stelt huidig physical coach van Club Brugge, Joost Desender. Dug-Out had een gesprek met de auteur van het zesdelig 'Long Term Player Development'-boek tijdens een van zijn clinics over explosiviteit.

Lees meer
Dries Charlier

De jeugdtrainers die Simon Mignolet tot wereldkeeper kneedden

Zaterdag 25 oktober 2014 om 14:52

Simon Mignolet werd als dertienjarige veldspeler afgekeurd en doorgestuurd bij STVV. Bij provincialer Sporting Aalst werd de jonge Limburger in doel gedropt, en dat bleek al snel een goede zet van toenmalig keeperstrainer Rudy Vanrusselt. STVV haalde hem prompt terug naar Stayen, waar eerst Christian Wijnrocx en later Eddy Raymaekers deze ruwe diamant verder afwerkten. “Simon is momenteel Europese top”, beseffen de jeugdtrainers van de Liverpool-doelman.

Lees meer
YBRO Sports Writing

“Pass- en trapvormen beperken de creativiteit”

Zaterdag 25 oktober 2014 om 14:17

Sinds vorig seizoen voetballen niet enkel de U10 en U11, maar ook de elitespelertjes van de U12 acht tegen acht. De KBVB heeft hiervoor een opleidingsplan uitgeschreven, maar clubs voegen daar vaak hun eigen accenten aan toe. Dat is bij Cercle Brugge niet anders. Dug-Out ging aan tafel zitten met Hoofd Jeugdopleidingen Gert-Jan Joseph en Kenny Santy, verantwoordelijke voor de 8:8.

Lees meer
YBRO Sports Writing

Oefenstof middenbouw FC Bayern München: “Wedstrijdvormen staan centraal”

Vrijdag 10 oktober 2014 om 13:55

Winnen is zowat het enige wat telt bij FC Bayern München, ook in de bovenbouw van de jeugdopleiding. In de middenbouw kijken trainers eerder naar het potentieel van een speler. Jeugdcoaches Sebastian Dremmler (U16) en Peter Wenninger (U14) gaven Dug-Out exclusief inzicht in de specifieke oefenstof die ze gebruiken. “Op training beperken we het aantal oefenvormen omdat je bij het overstappen naar een andere vorm veel kostbare tijd verliest.”

Lees meer
YBRO Sports Writing

De teamkapitein is niet altijd de beste leider

Woensdag 1 oktober 2014 om 09:05

Op 11 oktober vindt in 't Pand in Gent het 6de Sportcongres plaats. De voorbije jaren was dit steeds een erg boeiend evenement waar voetbaltrainers en andere sportliefhebbers veel informatie konden vergaren en die opgedane kennis konden toepassen in workshops. Ook dit jaar ziet het programma er weer veelbelovend uit, met sessies zoals 'De teamkapitein is niet altijd de beste leider' en 'Welke lessen kunnen we trekken vanuit een psychologisch perspectief na het WK?'.

Lees meer
Jelle Debrye

De weg naar het drukke seizoensbegin van Zulte Waregem

Vrijdag 19 september 2014 om 06:43

'De Gaverbeek zien en sterven': het was de voorbije twee jaar het devies voor de groten der Jupiler League. Van een regioclub met bescheiden ambities groeide Zulte Waregem uit tot een volwaardige (sub)topper. Bevestigen – en opnieuw strijden voor een plaats in play-off 1 – vormt gezien de sportieve stap voorwaarts dan ook hét primaire objectief. Physical coach Bram De Winne legt uit hoe hij Essevee op fysiek vlak voorbereidde op alweer tien maanden topvoetbal.

Lees meer
Tim Janssens

Is discipline de oplossing voor Genk?

Woensdag 3 september 2014 om 13:10

Dit weekend kwam er eindelijk witte rook voor KRC Genk, de Schot Alex McLeish wordt de nieuwe trainer. Hij krijgt de uitdaging om van de spelersgroep die de laatste weken vooral het nieuws haalde door extra-sportieve strubbelingen, opnieuw een hecht blok te maken. Een blok dat bereid is om voor elkaar te vechten, en belangrijker nog, een blok dat voldoende punten sprokkelt om Genk probleemloos naar PlayOff1 en Europees voetbal te loodsen.

Lees meer
Kris Perquy en Eva Maenhout